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Rule 4731-11-11, Ohio Administrative Code 
Standards and Procedures for Accessing OARRS 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
Background and purpose:  
 
The Ohio Automated Rx Reporting System (OARRS) was established in 2006 as a tool to assist 
healthcare professionals in providing improved and safer treatment for patients.  House Bill 93 of 
the 129th General Assembly authorized the Board to adopt Ohio Administrative Code (OAC) Rule 
4731-11-11, Standards and Procedures for Accessing OARRS, in an effort to encourage prescribers 
to access OARRS.  An OARRS Prescription History Report can assist in assuring that a patient is 
getting the appropriate drug therapy, is taking their medication as prescribed, and may alert 
prescribers to signs of possible misuse or diversion of controlled substances.  The system serves a 
secondary purpose to enhance the monitoring of the misuse and diversion of controlled substances. 
 
A prescriber is authorized to request an OARRS Prescription History Report on an individual only 
if: (1) the request is for the purpose of providing medical treatment and (2) the prescriber has a 
current prescriber-patient relationship with the individual named in the request.  Please note that 
unauthorized accessing of an OARRS Report may be in violation of Board of Pharmacy laws. 
 
Question 1: How do I register for OARRS? 
 
A:  The Ohio Board of Pharmacy maintains and operates the OARRS system.  Information on 
registering with OARRS, acceptable use policies, and assigning delegates can be obtained by 
contacting the Ohio Board of Pharmacy. 
 
Question 2:  Can I have my office staff access OARRS on my behalf? 
 
A: Yes.  Licensed individuals, such as nurses and physician assistants may obtain an account from 
the Board of Pharmacy to access OARRS on your behalf.  Under House Bill 93, a physician may also 
name non-licensed staff such as medical assistants or other office personnel, as delegates to access 
OARRS on the physician’s behalf.  The Board of Pharmacy limits the number of non-licensed 
delegates to three per physician.  For more information please contact the Ohio Board of Pharmacy.  
 
Question 3: What types of drugs are reported to OARRS? 
 
A:  Currently controlled substances in schedules II, III, IV, V, and all dangerous drug products 
containing carisoprodol or tramadol are required to be reported to OARRS.  These drugs are 
referred to as "reported drugs" in Rule 4731-11-11. 
 
Question 4:  Does the OARRS rule apply to drugs administered in an in-patient or office 
based setting? 
 
A:  No.  Rule 4731-11-11 only applies to instances when you either prescribe or personally furnish 
controlled substances, carisoprodol, or tramadol to a patient and does not apply to the 
administration of drugs in an in-patient or office based setting.  An example of administering drugs 
in an in-patient or office based setting would be the filling or refilling of morphine pumps, in this 
situation you would not be required by rule to check OARRS, though you may still choose to do an 
OARRS check based upon your professional discretion.  Furthermore, if you are either providing or 
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furnishing drugs for a patient to take home or providing a written prescription then you should be 
checking OARRS under the appropriate circumstances. 
 
Question 5:  When do I need to check OARRS? 
 
A:  Rule 4731-11-11 outlines situations for accessing OARRS prior to prescribing or personally 
furnishing a controlled substance, tramadol or carisoprodol which include the following: 
 
a. If a patient is exhibiting signs of drug abuse or diversion; 
b. When you have a reason to believe the treatment of a patient with the above listed drugs will 

continue for twelve weeks or more; and 
c. At least once a year for patients thereafter for patients receiving treatment with the above listed 

drugs for twelve weeks or more. 
 
Question 6:  What signs of drug abuse or diversion require an OARRS Report? 
 
A:  The following signs of drug abuse or diversion require a physician to access an OARRS report 
prior to prescribing or personally furnishing a controlled substance, carisoprodol, or tramadol: 
 

REQUIRED OARRS REPORT 
Having a drug screen result that is 
inconsistent with the treatment plan or 
refusing to participate in a drug screen 

Increasing the dosage of reported drugs in 
amounts that exceed the prescribed amount 

Forging or altering a prescription Selling prescription drugs 

Stealing or borrowing reported drugs Receiving reported drugs from multiple 
prescribers, without clinical basis 

Having been arrested, convicted or received 
diversion, or intervention in lieu of conviction 
for a drug related offense while under the 
physician’s care 

Having a family member, friend, law 
enforcement officer, or health care professional 
express concern related to the patient’s use of 
illegal or reported drugs 

 
Question 7:  Are there other instances where a physician may consider checking OARRS? 
 
A:  Yes. A physician may consider checking OARRS prior to prescribing or personally furnishing 
controlled substances, carisoprodol, or tramadol to a patient exhibiting the following signs of 
possible drug abuse or diversion.  Please note this list is not all inclusive and there may be other 
legitimate basis for checking OARRS: 
 

OPTIONAL OARRS REPORT 
A known history of chemical abuse or 
dependency 

Frequently requesting early refills of reported 
drugs 

Appearing impaired or overly sedated during 
an office visit or exam 

Frequently losing prescriptions for reported 
drugs 

Requesting reported drugs by specific name, 
street name, color, or identifying marks 

Recurring emergency department visits to 
obtain reported drugs 

A history of illegal drug use Sharing reported drugs with another person 
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Question 8:  When I run an OARRS report is it required to cover a specific time period? 
 
A:  Yes.  An initial report should cover a time period of at least one year from the current date 
(though personal discretion and circumstances related to the type or number of signs of abuse or 
diversion may suggest a report covering a longer time period of up to two years).  Subsequent 
reports should cover the period from the date of the last report to present. 
 
Question 9:  Should a copy of an OARRS report be maintained in a patient's medical record? 
 
A:  The preferred method of documenting the receipt and assessment of an OARRS report is  to 
notate the date the report was requested and received, as well as any pertinent findings in the 
patient’s medical record.  A notation suggests that you or your delegate did not just take the report 
and file it.  If you do maintain a copy of the actual OARRS report in the patient's medical record it 
should be in a non-reproducible portion of the record.   
 
Please note that unauthorized disclosure of an OARRS Report may be in violation of Board of 
Pharmacy laws and/or federal privacy laws such as HIPAA.   As with all medical records, take the 
necessary steps to maintain confidentiality.  For more information please contact the Ohio Board of 
Pharmacy. 
 
Question 10:  What do I do if an OARRS report is not immediately available? 
 
A:  In the event an OARRS report is not immediately available a physician should document the 
reason why the report was unavailable.  Examples may include network outages or a report being 
held for review by OARRS.  It may be necessary for follow-up to obtain the report based upon 
personal discretion and circumstances related to the type or signs of drug abuse or diversion.   
 
Question 11:  Does Rule 4731-11-11 apply to hospice patients? 
 
A:  NO.  Rule 4731-11-11 provides an exception for prescribing to hospice patients who are in a 
hospice program. 
 
Question 12:  Can a physician assistant supervisory plan or an advanced practice nurse 
collaborative agreement include guidelines for checking OARRS? 
  
A:  Yes.  As part of either the supervisory plan with a physician assistant or the standard care 
arrangement (collaborative agreement) with an advanced practice nurse a physician and the  
practitioners with whom they are working may establish guidelines for the circumstances and 
degree of collaboration necessary for checking OARRS or consultation prior to prescribing or 
personally furnishing drugs to a patient. 
 
 
For More Information: 
 
State Medical Board of Ohio      Ohio Board of Pharmacy 
 
Sallie Debolt, General Counsel      (614) 466-4143 
(614) 644-7021       info@ohiopmp.gov 
sallie.debolt@med.state.oh.us      http://www.ohiopmp.gov 
 

mailto:info@ohiopmp.gov
mailto:sallie.debolt@med.state.oh.us
http://www.ohiopmp.gov/
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4731-11-11 Standards and procedures for review of Ohio Automated Rx Reporting 
System (OARRS)  

 
(A) For purposes of this rule:  
  

(1) "OARRS" means the "Ohio Automated Rx Reporting Sysytem" drug database 
established and maintained pursuant to section 4729.75 of the Revised Code.  

  
(2) "OARRS report" means a report of information related to a specified patient 
generated by the drug database established and maintained pursuant to section 
4729.75 of the Revised Code.  

  
(3) "Personally furnish" means the distribution of drugs by a prescriber to the 
prescriber's patients for use outside the prescriber's practice setting.  

  
(4) "Protracted basis" means a period in excess of twelve continuous weeks.  

  
(5) "Reported drugs" means all the drugs listed in rule 4729-37-02 of the 
Administrative Code that are required to be reported to the drug database established 
and maintained pursuant to section 4729.75 of the Revised Code, including:  

  
(a) Controlled substances in schedules II, III, IV, and V, and  

  
(b) All dangerous drug products containing carisoprodol or tramadol.  

  
(B) If a physician believes or has reason to believe that a patient may be abusing or 
diverting drugs, the physician shall use sound clinical judgment in determining whether or 
not the reported drug should be prescribed or personally furnished to the patient under the 
circumstances.  

  
(1) To assist in this determination, the physician shall access OARRS and document 
receipt and assessment of the information received if the patient exhibits the following 
signs of drug abuse or diversion:  

(a) Selling prescription drugs;  
  
(b) Forging or altering a prescription;  
  
(c) Stealing or borrowing reported drugs;  
  
(d) Increasing the dosage of reported drugs in amounts that exceed the prescribed 
amount;  
  
(e) Having a drug screen result that is inconsistent with the treatment plan or 
refusing to participate in a drug screen;  
  
(f) Having been arressted, convicted or received diversion, or intervention in lieu of 
conviction for a drug related offesne while under the physician's care;  
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(g) Receiving reported drugs from multiple prescribers, without clinical basis; or  
  
(h) Having a family member, friend, law enforcement officer, or health care 
professional express concern related to the patient's use of illegal or reported drugs.  

 
(2) Other signs of possible abuse or diversion which may necessitate accessing OARRS 
include, but are not limited to the following:  

(a) A known history of chemical abuse or dependency;  
  

(b) Appearing impaired or overly sedated during an office visit or exam; 
   

(c) Requesting reported drugs by specific name, street name, color, or identifying 
marks;  

  
(d) Frequently requesting early refills of reported drugs;  

  
(e) Frequently losing prescriptions for reported drugs;  

  
(f) A history of illegal drug use;  

  
(g) Sharing reported drugs with another person; or  

  
(h) Recurring emergency department visits to obtain reported drugs.  

 
(C) A physician prescribing or personally furnishing reported drugs to treat a patient on a 
protracted basis shall, at a minimum, document receipt and assessment of an OARRS report 
in the following circumstances:  

 
(1) Once the physician has reason to believe that the treatment will be required on a 
protracted basis; and  

 
(2) At least once annually, therafter.  

  
(D) A physician shall document receipt and assessment of all OARRS reports in the patient 
record.  

 
(1) Initial reports requested in compliance with this rule shall cover a time period of at 
least one year;  

 
(2) Subsequent reports requested in compliance with this rule shall, at a minimum, 
cover the period from the date of the last report to present.  

  
(E) In the event an OARRS report is not available prior to writing a prescription for a 

reported drug or personally furnishing the reported drug, a physician shall document in 
the patient record why the the OARRS report was not available.  

 
(F) Paragraph (C) of this rule does not apply to a hospice patient in a hospice care program 
as those terms are defined in section 3712.01 of the Revised Code.  


